Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Προβόπουλος και Στουρνάρας για ΑΤΕ


Ο διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδος και ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσουν σήμερας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλήςσχετικά με τη μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς.


Απαντώντας χθες στην Βουλή, σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών  Χρ. Σταϊκούρας, προανήγγειλε ειδική νομοθετική πρωτοβουλία για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, της Αγροτικής Τράπεζας, που δεν θα μεταβιβασθούν στην  Πειραιώς.

Όσον αφορά  τις θυγατρικές της ΑΤΕ, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως όσες δεν θα μεταβιβασθούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Αγροτικής θα απαιτούνταν 5 δισ. ευρώ κατά την επόμενη διετία, ενώ άμεσα θα απαιτούνταν περίπου 4 δισ. προκειμένου να αποκατασταθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο εποπτικό όριο του 8%.

Την αναγκαιότητα αυτή μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, δεν απέτρεψαν ούτε οι δύο κεφαλαιακές ενισχύσεις ύψους 1,55 δισ. ευρώ στις οποίες προέβη το ελληνικό Δημόσιο το 2011. Σημείωσε, δε, πως η επιλογή της μεταβίβασης προκρίθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος επειδή είναι αυτή με το μικρότερο τελικό κόστος.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας, έχει επανειλημμένα αναφερθεί στη μεταβίβαση της ΑΤΕ στη Τράπεζα Πειραιώς, κάνοντας λόγο για «εκποίηση» μιας βιώσιμης και κερδοφόρας δημόσιας τράπεζας, για ένα μεγάλο τραπεζικό «σκάνδαλο» και μια «ληστεία» τράπεζας. Έχει ξεκαθαρίσει δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει αυτή τη «δωρεά» -όπως την έχει χαρακτηρίσει- σε μια ιδιωτική τράπεζα και έχει εγγυηθεί στους αγρότες ότι θα ανατρέψει την εκποίηση της ΑΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου