Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η λίστα έκανε άνω κάτω την κυβέρνηση


Μάλλον απρόβλεπτες θα πρέπει να χαρακτηριστούν οι συνέπειες στην πολιτική ζωή του τόπου μετά την αποκάλυψη των 2059 ονομάτων που σύμφωνα με τον Κώστα Βαξεβάνη περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκαρντ.


Ηδη έχουν προκληθεί σοβαροί εσωτερικοί τριγμοί στον τρικομματικό κυβερνητικό σχηματισμό .

Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται ότι το κλίμα που δημιουργείται στην κοινή γνώμη με την δημοσιοποίηση ονομάτων επιχειρηματιών, πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων προσώπων μπορεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα ενόψει της ψήφισης των νέων σκληρών μέτρων. Ο μεγαλύτερος φόβος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι βουλευτές που θα κληθούν να στηρίξουν με την ψήφο τους τα μέτρα της Τρόικα, θα πρέπει ταυτόχρονα να απολογούνται για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την λίστα Λαγκαρντ , το πολιτικό σύστημα τα τελευταία δυό χρόνια.

«Την ίδια ώρα που οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν νέους φόρους και χαράτσια διαπιστώνουν και την ανικανότητα του κράτους δυόμιση χρόνια τώρα να αξιοποιήσει την λίστα Λαγκαρντ» έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στελεχος.

Στο ΠΑΣΟΚ το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ καθώς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται κριτική για τους χειρισμούς του στην υπόθεση καθώς μόλις πριν από λίγες εβδομάδες παραδέχθηκε δημοσίως ότι κατείχε την λίστα επί μήνες χωρίς να πράξει όσα όφειλε για τον εντοπισμό πιθανών φοροφυγάδων. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί και το σοβαρό πλήγμα που αφορά στον τρόπο που διαχειρίστηκε το ίδιο θέμα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς το παρόν σιωπούν είναι πιθανό όμως να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους τις επόμενες ημέρες και με δηλώσεις αλλά- κυρίως- με την ψήφο τους στις κρίσιμες μελλοντικές ψηφοφορίες.

Πονοκέφαλο όμως προκαλεί το ζήτημα και στην ΔΗΜΑΡ, κυρίως επειδή η αποκάλυψη των 2059 ονομάτων συνοδεύτηκε από την σύλληψη Βαξεβάνη και την παραπομπή του στο αυτόφωρο για δίκη συνοδεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζουν ανοικτά και βάλλουν εναντίον της κυβέρνησης ότι έχει βάλει στο στόχαστρο την ελευθερία του Τύπου.

Παράλληλα, δυσμενέστατο κλίμα δημιουργείται στην αγορά και τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς ο τρόπος που δημοσιοποιήθηκε η λίστα εκτιμάται ότι οδηγεί σε διασυρμό ανθρώπους οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να συναλλάσσονται με το εξωτερικό και να διατηρούν καταθέσεις σε ξένες τράπεζες.

Πολλοί από αυτούς μιλούν για ανικανότητα του κράτους να διαχειριστεί τη λίστα τα τελευταία δυο χρόνια και να ελέγξει πόσοι από όσους περιλαμβάνονται σε αυτήν είναι πράγματι φοροφυγάδες και πόσοι έχουν δηλώσει κι έχουν φορολογηθεί για τα ποσά που κατέθεσαν στην HSBC.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες να ξεκαθαρίσει η υπόθεση το συντομότερο κάτι που όμως θεωρείται εξαιρετικά απίθανο καθώς ο ερασιτεχνικός -η και ύποπτος κατά πολλούς- τρόπος που αντιμετωπίστηκε η λίστα Λαγκαρντ από το 2010 και μετά, έχει «σφραγίσει» τους διαύλους επικοινωνίας με τις Ελβετικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου