Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Σχέδιο αλά Μέρκελ για την παρέλαση


Ζώνες «απομόνωσης» προσανατολίζεται να δημιουργήσει η ΕΛΑΣ μπροστά και γύρω από την εξέδρα των επισήμων, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, με σκοπό να αποφευχθούν τα περσινά έκτροπα, που οδήγησαν στη ματαίωσή της.

Φέτος η εντολή από την κυβέρνηση είναι πως η παρέλαση πρέπει να διεξαχθεί κανονικά πάση θυσία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως σε ένα τμήμα της διαδρομής θα απαγορευτεί η παρουσία όχι μόνο διαδηλωτών, αλλά και απλών... θεατών, που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν την παρέλαση των στρατευμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «στοίχημα» για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μεγάλο και το βάρος πέφτει στην ΕΛΑΣ, που αναμένεται να λάβει μέτρα τα οποία θα θυμίζουν την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σχέδιο είναι να απαγορευτεί η παρουσία πολιτών σε ένα τμήμα της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου και ίσως και περιμετρικά της εξέδρας των επισήμων, αλλά και του γερμανικού προξενείου. Στο σημείο εκείνο τα στρατεύματα θα παρελάσουν πιθανότατα χωρίς την παρουσία κόσμου, ενώ οι απλοί θεατές, άντρες, γυναίκες και παιδιά, αναγκαστικά θα πρέπει να βρουν θέσεις σε άλλα σημεία της διαδρομής κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου.
Στελέχη της ΕΛΑΣ επισημαίνουν πως τα μέτρα θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά σε όλα τα σημεία από όπου θα περάσει η παρέλαση, όπως επίσης και σε όλο το κέντρο της πόλης, καθώς αναμένεται να διεξαχθούν συγκεντρώσεις και πορείες, με αφορμή τα οικονομικά μέτρα. «Το γεγονός ότι η παρέλαση θα διεξαχθεί λίγο πριν ψηφιστούν τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι ένας δύσκολος συνδυασμός. Επιπλέον, η εξέδρα που παραδοσιακά τοποθετείται στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου συμπίπτει ως τοποθεσία με το γερμανικό προξενείο, επομένως τα αστυνομικά μέτρα σίγουρα θα είναι δρακόντεια», επισημαίνει στέλεχος του αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Στελέχη της ΕΛΑΣ αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ο σχεδιασμός θα θυμίζει αρκετά αυτόν που έγινε στην Αθήνα για την επίσκεψη Μέρκελ - φυσικά σε μικρότερη κλίμακα -, προκειμένου η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου να διεξαχθεί χωρίς απρόοπτα. Μάλιστα, από πληροφορίες προκύπτει πως την παρέλαση θα παρακολουθήσει φέτος όχι μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης. Πάντως οι οδηγίες από το υπουργείο έχουν φτάσει στη Θεσσαλονίκη εδώ και μέρες, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν συσκέψεις για τον τελικό σχεδιασμό των μέτρων, καθώς σωματεία και φορείς δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τι πορείες θα διεξαχθούν, αλλά και για την τοποθέτηση των δυνάμεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως τη συγκεκριμένη ημέρα όλη η δύναμη της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται σε επιφυλακή και ήδη έχουν ακυρωθεί όλα τα ρεπό των αστυνομικών, ενώ διμοιρίες υποστήριξης θα φτάσουν και από γειτονικούς νομούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου