Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Δημοσίευμα του Focus στα... ελληνικά - «Η Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας»

Η στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ στην ελληνική κυβέρνηση, οι 50.000 διαδηλωτές, τα επεισόδια και οι ναζιστικές σημαίες βρίσκονται και σήμερα στο επίκεντρο των διεθών μέσων ενημέρωσης.


«Είμαστε φίλοι και εταίροι» είναι ο τίτλος της αγγλικής έκδοσης του Spiegel, που μιλά για απλόχερη στήριξη της Μέρκελ στην Αθήνα, δίνει έμφαση στις ναζιστικές σημαίες που εμφανίστηκαν στα συλλαλητήρια και τις οποίες έκαψαν οι διαδηλωτές, ενώ σημειώνει πως αυτό δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των Ελλήνων.

«Δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα την πλειοψηφία αλλά το μήνυμα που έστειλαν είχε πικρή γεύση. Περίπου 50.000 διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας χαιρέτισαν τη Γερμανίδα καγκελάριο με σβάστικες, πλακάτ με μηνύματα όπως «έξω το 4ο Ράιχ» και πανό όπου στο πρόσωπό της (της Μέρκελ) ήταν ζωγραφισμένο ένα μουστάκι όπως του Χίτλερ», γράφει το Spiegel και στη συνέχεια αναφέρεται στο πολιτικό σκέλος της επίσκεψης Μέρκελ και τις συναντήσεις με Σαμαρά και Παπούλια.

Το περιοδικό Focus μάλιστα, το οποίο θυμίζουμε ότι είχε γνωστό στην Ελλάδα όταν δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδο την Αφροδίτη της Μήλου να χειρονομεί, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του άρθρο με τίτλο «Αγαπητοί Έλληνες η Αγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας» όχι μόνο στα γερμανικά, αλλά και στα ελληνικά.

Σε ένα απόσπασμα παρατηρεί: «Το ζητούμενο δεν είναι να δίνει ο ισχυρός στον αδύναμο εντολές. Δεν πρόκειται για υπαγορεύσεις. Το ζήτημα είναι να εξασφαλιστεί η επιβίωση της πανέμορφης χώρας σας. Να ενισχυθεί και πάλι η Ευρώπη και να μπορεί να σταθεί η ήπειρός μας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι «Financial Times της Γερμανίας», που γράφουν για τη συνάντηση Μέρκελ και Σαμαρά ότι οι δυο τους ήταν «σαν φίλοι που τα λένε μεταξύ τους». Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αν και η Μέρκελ επέλεξε να χρησιμοποιήσει ζεστές λέξεις προς τους Έλληνες, ο λαός της Αθήνας το μόνο που θα έχει να θυμάται από αυτή την επίσκεψη είναι η μυρωδιά των δακρυγόνων».

Με τη φράση της Άνγκελα Μέρκελ «εγώ δεν ήρθα ως δασκάλα» τιτλοφορείται το κύριο άρθρο της ηλεκτρονικής «Handelsblatt». Η γερμανική εφημερίδα στο δημοσίευμά της για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα σχολιάζει ότι «ορισμένοι τη θεώρησαν ως Μεσσία, και άλλοι ως τον Μεφιστοφέλη, τον διάβολο του Φάουστ», φωτογραφίζοντας προφανώς τις μαζικές διαδηλώσεις. Για να στηρίξει, μάλιστα, την πρώτη εκδοχή η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει ότι «κανένα άλλο κράτος εκτός της Γερμανίας δεν έχει αγωνιστεί για τους Έλληνες, βασιζόμενο πάντα στον ρόλο της Μέρκελ για την κρίση».

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της ότι «Η Μέρκελ δίνει θάρρος στους Έλληνες» και σημειώνει: «Η καγκελάριος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας λέγοντας ότι οι θυσίες που ζητάμε από τη χώρα είναι μεγάλες, αλλά ο δύσκολος δρόμος αξίζει τον κόπο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κυκλοφορεί με τίτλο «Η Μέρκελ ενθαρρύνει τους Έλληνες», σημειώνοντας στον υπότιτλό της: «Διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Το Eurogroup αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα».
Στο πρωτοσέλιδο σχόλιο της FAZ σημειώνεται: «Τέτοια υποδοχή δεν έχει ξαναγίνει στην καγκελάριο Μέρκελ: με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τη σβάστικα. Aπό τη στιγμή που η έκθεση της τρόικας δεν είναι ακόμα έτοιμη, η συνάντηση περιορίστηκε σε ευγενικές χειρονομίες, αναγνώριση και προθέσεις.

Οι διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης θα πρέπει να κάνουν τους Ευρωπαίους να σκεφθούν. Δείχνουν πόσο εύκολα η Ευρώπη μπορεί να επιστρέψει σε προκαταλήψεις, στερεότυπα και παλιά ανακλαστικά αν απουσιάσει το λιπαντικό που κρατά τη μηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε λειτουργία: η ευημερία για όλους. Οι Έλληνες ζουν χειρότερα από ό,τι οι πολίτες στις περισσότερες πιστώτριες χώρες. Και εκεί όμως ακούγεται όλο και δυνατότερα το ερώτημα για ποιο λόγο επιδεικνύεται αλληλεγγύη δισεκατομμυρίων όταν αυτή ανταποδίδεται με βρισιές και προσβολές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου