Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Λάλησε ο Λοβέρδος και "έβγαλε" τον Μπένι στη σέντρα...


"Δεν θέλω να μοιραστώ άλλες ευθύνες για αυτή την χωρίς στρατηγική και τακτική πορεία του κόμματος", είπε προς το τέλος της ομιλίας του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ρίχνοντας τα κραφάκια του για τον Ευάγγελο Βενιζέλο...


Ολόκληρη η ομιλία του Ανδρέα Λοβέρδου:

"Μάρτιος 2012, εκλογή Προέδρου. Μάιος-Ιούνιος εκλογές.Η περίοδος αυτή ουδέποτε αποτιμήθηκε από ευρύ κομματικό όργανο. Η προεκλογική περίοδος, η στάση μετά την 6η Μαίου, η διάλυση των οργανώσεων, η κατάργηση των οργάνων, μετά η επιδιόρθωση με τη χρησιμοποίηση κάποιων από αυτά για τις 17 Ιουνίου κοκ.

Κι ακόμη, δεν αποτιμήθηκε η περίοδος από τις εκλογές του Ιουνίου και μετά, σε ό,τι αφορά τη στάση μας. Το 5,6 ή 7 των δημοσκοπήσεων έπρεπε να έχει κινητοποιήσει και τους πιο αδαείς από εμάς. Γιατί όσοι έχουμε εμπειρία από αγώνες και διάθεση μαχητικής συμμετοχής, δεν έχουμε ανάγκη δημοσκοπήσεων για να καταλάβουμε πού πάει η χώρα και η παράταξή μας.

Τον Ιούνιο, μετά τις εκλογές, πρότεινα τη στρατηγική της συμμετοχής στην κυβέρνηση στα αντιυφεσιακά Υπουργεία. Με τα πιό έμπειρα και ικανά, κατά την κρίση του Προέδρου, στελέχη μας. Η ΝΔ, ως νικήτρια των εκλογών, να κάνει τους εθνικούς λογαριασμούς στην οικονομία, την εργασία, την υγεία, την παιδεία και εμείς να ασχολούμαστε με τη μάχη εναντίον της ύφεσης.

Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική, αντιτάχτηκε κι επιλέχτηκε μία αντιφατική πολιτική που οδήγησε σε μία καταφανή έλλειψη στρατηγικής και τακτικής. Από τη μία πλευρά μπήκαν πολιτικά αφανείς υπουργοί, για να κρυφτεί η συμμετοχή μας, κι από την άλλη με την υποκατάσταση της κυβέρνησης από το διευθυντήριο των τριών αρχηγών, δίναμε στον κόσμο την εντύπωση πως εμείς κυβερνάμε. Επί δύο μήνες εμφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφηνε τον πρόεδρο να μιλά και μετά παρέπεμπε σε αυτόν!!!!!!!

Δεν υπήρχε τακτική, δεν υπήρχε στρατηγική. Έτσι το ΠΑΣΟΚ αποσυσπειρώθηκε και η ΚΟ οδηγήθηκε σε μία ασύντακτη πορεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: η κατάρτιση του προγράμματος των τριών κομμάτων, ένα μαξιμαλιστικό κείμενο υιοθετήθηκε που εγκαταλείφθηκε αμέσως, καθώς και το κείμενο των επτά σημείων, που αν δεν πραγματώνονταν δεν θα ψηφίζαμε τα μέτρα! Δεν έγινε τίποτε σεβαστό από αυτά, αλλά εμείς ψηφίσαμε. Διπλή γλώσσα. Έτσι όμως χάσαμε 7 βουλευτές σε μία μέρα. Οι 41 βουλευτές τον Μάιο, έγιναν 33 τον Ιούνιο, για να μειωθούμε σε 26 μετα την κρίσιμη ψηφοφορία! Και ποιός ξέρει ποιός θα είναι ο επόμενος αριθμός μας!!! Κι αυτή η κοινοβουλευτική εξέλιξη, αντιστοιχείται στο 5 ή 6 ή 7 των δημοσκοπήσεων. Θυμίζω και ενημερώνω, πως στην έντονη συνεδρίαση της 17ης Ιουνίου, είχα πει πως με τη λύση στην οποία καταλήγουμε,το φθινόπωρο θα φθάσουμε στο 5 ο/ο.

Μετά το σχέδιο νομου για τα ΑΕΙ και τα επεισόδεια στην ΚΟ το ίδιο βράδυ, και εξ αιτίας των καθολικών μου διαφωνιών με την έλλειψη στρατηγικής, αποφάσισα να μην συμμετέχω. Ήδη είχα αρνηθεί τις κορυφαίες κομματικές και κοινοβουλευτικές θέσεις, επειδή διαφωνούσα πλήρως με τις πολιτικές της ηγεσίας. Κι έτσι πρέπει να είναι: καθαρές και έντιμες λύσεις. Θα εξαγόταν καθημερινά ειδήσεις για εσωτερικές συγκρούσεις, κάτι που θα ήταν καθολικά ζημιογόνο. Στήριξα όμως τις πολιτικές μας δημόσια. Στις ομιλίες μου, στον Τύπο, στην τηλεόραση. Δεν είδα και πολλούς να στηρίζουν την παράταξη με τον ίδιο τρόπο!!!!!!! Κι όμως από τις συνεδριάσεις των οργάνων έβγαιναν διαρκώς μηνύματα προς διαφωνούντες. Αυτά όμως έγιναν, να δούμε από εδώ και μπρος τί πρέπει να γίνει.

Eurogroup : Η διαρκής ευθύνη των κυβερνώντων δίχως επίγνωση, και συλλογικά μίας Ευρώπης που αργεί, που υφίσταται τις συνέπειες της παρουσίας του IMF, και που οι ηγέτες της σέρνονται πίσω από τα συμφέροντα των χωρών και των κομμάτων τους, δεν επιτρέπουν να δοθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημά μας.

Η απόφαση είναι καλή, αν σκεφτόμασταν τί θα γινόταν αν δεν υπήρχε. Θα τελειώναμε σε λίγες μέρες. Ωστόσο δεν είναι επαρκής. Υπόκειται κάθε άμεσο βήμα εφαρμογής της σε προϋποθέσεις. Και σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε πάλι στην ίδια συζήτηση. Όσοι πανηγυρίζουν θα εκτεθούν. Και η χρηματοδότηση,βεβαιότατα, είναι θετική και υπαρξιακής υφής για τη χώρα μας και,π.χ., η επαναγορά σε προκαθορισμένη τιμή είναι θετική, αφού μπορεί να οδηγήσει σε περίπου 20 δις μείωση του χρέους, αλλά όλοι πρέπει να σκεφτούμε τί θα γίνει αν αυξηθεί η ύφεση. Κάθε μείωση του χρέους θα ανατρέπεται δραματικά από τη μείωση του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται. Υπό μία έννοια θα χάνονται οι θυσίες του ελληνικού λαού. Γι αυτό ο αγώνας εναντίον της ύφεσης έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Υπαρξιακό χαρακτήρα για την πατρίδα μας. Αν θα μπορούσα να συγκρίνω αυτή τη στιγμή, με ό,τι έχουμε έως τώρα ζήσει,όσοι δίναμε τη μάχη, μου θυμίζει μέρες του Ιουλίου 2011…Έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα;

Ναι, είναι μια νέα αφετηρία,οπως ορθά ειπώθηκε, για μια νέα αλλά σύντομη πορεία. Έχουμε ,όμως, σχέδιο για την πορεία αυτή; Για τη μάχη κατά της ύφεσης;;;;;;;;;; Έχουμε μία ευκαιρία τώρα μετά τη χρηματοδότηση. Θα την αξιοποιήσουμε; Θα αγωνιστούμε δηλαδή με αυταπάρνηση; Ή θα οδηγηθούμε σε αυτοκτονία; Η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στους τρεις τομείς της δράσης της. Στον θεσμικό εκπέμπει σε άλλο μήκος κύματος (δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση), ενώ είναι τα πιο κρίσιμα για την ανάπτυξη Υπουργεία. Στα αναπτυξιακά είναι στο μηδέν.Και στα σχετικά με το δημοσιονομικό εξορθολογισμό Υπουργεία, κινούνται αφαιρώντας χρήματα που δεν υπάρχουν και αυξάνοντας τις δαπάνες. Να ξεκαθαρίσω εδώ, πως το μηχανισμό εξισορρόπησης των ελλειμμάτων  που θεσπίστηκε με ΠΝΠ, αν σε αυτόν συμπεριληφθεί και η αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη, δεν θα τον ψηφίσω, όταν θα έλθει για κύρωση στη Βουλή.

Δεν θα φορτώσουμε στις πλάτες του ελληνικού λαού τις διαχειριστικές αδυναμίες μιας δίμηνης προεκλογικής περιόδου και ενός τριμήνου αναμενόμενης αμηχανίας των νέων υπουργών. Σε αυτή την κατάσταση, με διαμορφωμένα κέντρα εξουσίας, με στελεχωμένο με μεταπολιτευτικές συνήθειες κρατικό μηχανισμό- με ευθύνη και των τριών κομμάτων- με ποιό σχέδιο συλειτουργούμε ή συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση;;; Αυτό πρέπει να διευκρινιστεί τώρα!!!! Μαζί με την πολύ σωστή θέση για στήριξη κυβέρνησης τετραετίας. Πώς θα χτυπήσουμε την αδράνεια και την αδυναμία να δοθεί ο αντιυφεσιακός αγώνας;;;; Επικρατεί ακόμη η άποψη πως η ανάπτυξη είναι θέμα μεταβίβασης κεφαλαίων από το εξωτερικό;;;;;;;;;

Έχουμε από την πλευρά μας μόνο ένα δρόμο:την απελευθέρωση της οικονομίας από τη γραφειοκρατία του κράτους και της δικαιοσύνης. Μόνο αυτό θα ροκάνιζε την ύφεση. Και ένα τοις εκατό να την μείωνε η κυβέρνηση, θα ήταν μεγάλο το όφελος για τα δημόσια οικονομικά, για τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, για το διεθνές όνομα της χώρας, για την καλή επιτέλους ψυχολογία των Ελλήνων πολιτών. Δεν αρκούν κομματικοί χειρισμοί. Αυτή ήταν η εισήγησή μου τον Μάιο,τον Ιούνιο μετα τις εκλογές, αλλά και πριν από αυτές !!!!

Έχω επίγνωση του τί ακριβώς λέω, έχω δουλέψει επίμονα όλο αυτό τον καιρό, η εμπειρία μου, μου επιτρέπει να ξέρω τί ακριβώς εισηγούμαι. Αν δεν ξέρουμε πού πηγαίνουμε, τότε η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική. Και, προφανώς, σε ο,τι με αφορά προσωπικά ισχύει αυτό που επανειλημμένα έχω δηλώσει, πως δεν θα δεχόμουν την οποιαδήποτε πρόταση συμμετοχής. Με δυο λόγια: αν δεν απελευθερώσουμε την οικονομία από τη γραφειοκρατία, τότε η ΕΕ και το ΔΝΤ θα ξανασυζητούν πάλι για μας κι εμείς, ως πολιτικοί, θα είμαστε παρατηρητές του κλεισίματος των επιχειρήσεων, της αύξησης της γραφειοκρατίας και διαπιστωτές της ύφεσης. Θα σαρρωθούμε.

Όσο για το συνέδριο οι αναφορές είναι πολύ γενικές και δεν μπορώ να αναφερθώ. Να ξαναγραφτεί κανείς, όπως μας έλεγαν αρμόδιοι σύντροφο έως χθες, να μην γραφτεί, όπως ακούμε σήμερα, κ.ο.κ. Η προσπάθεια δημιουργίας κοινού πολιτικού χώρου είναι η λύση για το χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης σήμερα. Στις πρόσφατες εκλογές, εν μέσω κρίσης, ο χώρος άγγιξε το ένα πέμπτο των πολιτών. Η λύση είναι στα χέρια μας. Δεν πιστεύω πως ένα μονοκομματικό συνέδριο μπορεί να δώσει λύσεις.

Μία αντιγραφή μιας καμπανιακής προσέγγισης δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, η εποχή είναι απολύτως ακατάλληλη για μη ριζοσπαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Ο κόσμος υποφέρει και δεν έχει χρόνο. Και οι υποστηρικτές της Δημοκρατικής Παράταξης αισθάνονται να τραυματίζεται η υπερηφάνεια τους. Έχουμε μεγάλη ευθύνη. Έλεγα εδώ και χρόνια πως για τον πολίτη δεν υπάρχει αύριο, αν δεν του μιλήσεις για το σήμερα και αν δεν μπορέσει να καταλάβει το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει στο μυαλό των κομμάτων.

Δεν θέλω να μοιραστώ άλλες ευθύνες για αυτή την χωρίς στρατηγική και τακτική πορεία του κόμματος. Ο καθένας μας πρέπει να ενστερνιστεί τις πιο καθαρές και έντιμες λύσεις"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου