Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Να μάθουμε ποιος ευθύνεται αλλά και αν είναι... πειραγμένη η λίστα Λαγκάρντ


Είναι πιθανό να αποδειχθεί ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει πολύ... βάθος. Διότι μπορεί να μάθουμε αν έχουν ποινικές ευθύνες μέλη της τότε κυβέρνησης. Αλλά μπορεί να μάθουμε και αν η λίστα είναι πειραγμένη.


Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα Νίκος Παντελής διαβίβασε την δικογραφία για την υπόθεση της λίστας στη Βουλή. Μαζί με τη δικογραφία διαβιβάστηκε και το ηλεκτρονικό αρχείο (usb) με τα ονόματα των περίπου 2000 Ελλήνων με καταθέσεις στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου δηλαδή να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των τότε μελών της κυβέρνησης. Στο διαβιβαστικό έγγραφο δεν γίνεται αναφορά σε ονόματα πολιτικών προσώπων, πλην όμως την διαχείριση της περιβόητης λίστας ως προς τους ελέγχους που θα έπρεπε να είχαν γίνει είχαν αναλάβει οι πρώην υπουργοί Οικονομικών κ.κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται ότι την υπόθεση της χαμένης λίστας Λαγκαρντ είχαν διερευνήσει δυο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Μάλιστα, οι δυο εισαγγελείς σε σημείωμα που «συνόδευε» το αίτημά τους για αποστολή της σχετικής δικογραφίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, «στέκονταν» στα κομβικής σημασίας ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνά τους με πλέον εντυπωσιακό το σχεδόν απίστευτο γεγονός και πραγματικό πλέον περιστατικό, ότι η περιβόητη λίστα δεν πρωτοκολλήθηκε και δεν καταχωρήθηκε ποτέ στο υπουργείο Οικονομικών, αν και παρελήφθη από το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου τον Οκτώβριο 2010 μέσω της διπλωματικής οδού, όπως είχε συμφωνηθεί με τη γαλλική κυβέρνηση.

Το στοιχείο αυτό προέκυψε από το απαντητικό έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Στουρνάρα στο αίτημα των δυο εισαγγελέων να τους αποστείλει το αρχικό CD που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο συνόδευε το υλικό κατά την παράδοσή του αλλά και ο αριθμός πρωτοκόλλου που έλαβε το αρχείο. Η απάντηση του κ. Στουρνάρα ήταν ότι το επίμαχο υλικό δεν πρωτοκολλήθηκε ποτέ στο υπουργείο Οικονομικών, ούτε και στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου υπάρχει σήμερα το αρχείο με την περιβόητη λίστα.

Στην ουσία οι δυο εισαγγελείς με την κίνησή τους αυτή αμφισβητούν ευθέως την γνησιότητα της λίστας που έχουν στα χέρια τους και η οποία τους παραδόθηκε αρχές Οκτωβρίου από τον νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλο. Το αρχείο αυτό διαβιβάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος μόλις τότε είχε …θυμηθεί ότι το είχε κρατήσει στο προσωπικό του αρχείο!

Μάλιστα, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης γνωστοποιούσαν στον κ. Στουρνάρα πως αν δεν τους αποσταλεί το αρχείο με τα ονόματα των περίπου δυο χιλιάδων μεγαλοκαταθετών στην HSBC θα ζητούσαν από τις αρμόδιες γαλλικές αρχές μέσω δικαστικής συνδρομής να λάβουν το επίμαχο υλικό. Έτσι, εξάλλου, θα μπορούσαν να ελέγξουν αν το CD που έχουν στα χέρια τους είναι το γνήσιο ή υπέστη αλλοιώσεις.

Στο έγγραφό τους, οι δυο εισαγγελείς  αναφέρουν ότι πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή τα στοιχεία και τα πραγματικά περιστατικά, που αφορούν στη διαδρομή της λίστας Λαγκαρντ και αφορούν σε πράξεις ή παραλείψεις των πρώην υπουργών σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ακόμη, επισημαίνουν πως η υπόθεση διερευνάται με αυτεπάγγελτη παρέμβαση του κ. Πεπόνη και ότι τον Ιούνιο του 2011 και με την μετακίνηση του κ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών σε άλλο υπουργείο, ενημερώθηκε ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Ι. Διώτης για τη λίστα, την προέλευση της και παράλληλα του παραδόθηκε το σχετικό αρχείο τμε τη μορφή USB. Ακόμη, αναφέρονται στην δική τους παραγγελία για αξιοποίηση της λίστας από το ΣΔΟΕ πριν από μερικές εβδομάδες και ενώ διενεργούσαν την έρευνα τους, δεδομένου ότι το υλικό αυτό παρέμεινε αναξιοποίητο σε με άλλα ευρωπαϊκά κράτη που κατάφεραν να εισπράξουν από την αξιοποίησή του τεράστια ποσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου