Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Αμετανόητος ο ΓΑΠ. Ακόμα θέλει δημοψήφισμα. Έχει κι άλλες ωραίες ιδέες


Μυαλό δεν βάζει. Ακόμα και τώρα λέει ότι «Η Ευρώπη μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά πρώτα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Γι' αυτό ζήτησα δημοψήφισμα στην Ελλάδα, για να μπορέσουν οι πολίτες να συζητήσουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους».


Ο ΓΑΠ τα είπε στο Βερολίνο και σήμερα η HuffingtonPost έχει πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Η πολιτική του φόβου».

Όπως γράφει, «δεν υπάρχει τίποτε λάθος στο να παραχωρούν οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχία προς όφελος μιας ισχυρότερης Ευρώπης – το έχουν ήδη κάνει». Τονίζει όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανεξετάσει το πως εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των πολιτών και πως λαμβάνονται οι αποφάσεις και να προχωρήσει σε αλλαγές.

Μάλιστα, κατονομάζει «ιδέες» που κατά τη γνώμη του είναι ώριμες για να υλοποιηθούν στην Ε.Ε.:

Εκλογή Προέδρου της Ευρώπης από την Ευρωβουλή ή απευθείας από τους πολίτες
Πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα
Μορφές πιο άμεσης συμμετοχής των πολιτών
Χρήση των κοινωνικών δικτύων
Πως θα γίνουν οι αλλαγές; Ο κ. Παπανδρέου εξηγεί ποιον θεωρεί ως μη ενδεδειγμένο τρόπο: «Η Ευρώπη, όπως εγώ το βλέπω, δεν θα είναι το αποτέλεσμα μιας μεγαλόπνοης απόφασης που θα ληφθεί από κάποια ελιτίστικη μειοψηφία ισχυρών κρατών ή από ανώνυμους γραφειοκράτες των Βρυξελλών» τονίζει και συνεχίζει: «Μικρά, βαθμιαία αλλά συμπληρωματικά βήματα, από κάθε έναν από εμάς και όλους μαζί, θα χτίσουν τις αξίες και τις βάσεις για την Ευρώπη που θέλουμε».

«Έχουμε μια επιλογή», καταλήγει: «Είτε να ενισχύσουμε την Ευρώπη και τους πολίτες ώστε να γίνουν καταλύτες εξανθρωπισμού της παγκόσμιας οικονομίας ή η παγκοσμιοποίηση να αφαιρέσει την ανθρωπιά από τις κοινωνίες μας και να υπονομεύσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ψηφίζω το πρώτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου