Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο δικός μας Τομ Χανκς στο αεροδρόμιο του Μονάχου


Αν το τραγούδι για τον σταθμό του Μονάχου δεν είχε γραφτεί τη δεκαετία του '60 για τους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία θα μπορούσε να γραφτεί τώρα και να αφορά τον δικό μας Θανάση.

Η ιστορία του, μαζί με την Αλμπένα από τη Βουλγαρία, απασχόλησε τη γερμανική εφημερίδα "Suddeutche Zeitung", η οποία αναφέρει πως ζωή τους θυμίζει πολύ την χολιγουντιανή ταινία, "The Terminal", στην οποία ο «Tom Hanks» ανεβαίνει τον ίδιο Γολγοθά με εκείνους, μένοντας στο αεροδρόμιο για αρκετό καιρό.

Το ζευγάρι τους τελευταίους έξι μήνες ζει στο αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου έφθασαν έχοντας απελπιστεί από την ανεργία, την ανέχεια και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στη Θεσσαλονίκη.
Όμως, όσο και αν προσπάθησαν να βρουν δουλειά δεν τα κατάφεραν καθώς στη Γερμανία, αλλά, όπως στις περισσότερες χώρες, για να βρεις δουλειά πρέπει να έχεις σπίτι και άδεια εργασίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να βρεις χρήματα για να κινηθείς, για να βγάλεις τα απαραίτητα χαρτιά, κάτι που ο Θανάσης και η Αλμπένα δεν είχαν.

Η μόνη λύση λοιπόν ήταν να ζήσουν στο αεροδρόμιο με την «ανοχή» των αρχών και των εργαζομένων. Για καλή τους τύχη τη βρήκαν αυτή την ανοχή καθώς, εκεί τώρα κάνουν μπάνιο, εκεί κοιμούνται, εκεί πλένουν πιάτα και ποτήρια μαζεύουν ακόμα και μπουκάλια και τα πουλούν.
Αν και τα χρήματα που βγάζουν είναι ελάχιστα, με τον καιρό κατάφεραν να αγοράσουν εισιτήριο για την Γερμανία  στον γιο της Αλμπένα, Νικολάι, ο οποίος έμενε με τη γιαγιά του στη Βουλγαρία.

Η απίστευτη περιπέτεια του ζευγαριού έχει συγκινήσει πολύ κόσμο και έχει γίνει πρώτο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ. Ακούγεται μάλιστα πως θα έχει και αίσιο τέλος καθώς πολλοί Γερμανοί πολίτες  σπεύδουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην τριμελή οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου