Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Δύο επιστολές του Σόιμπλε, βάζουν φωτιά στο Eurogroup...


O Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έστειλε δύο επιστολές προς τον πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, που προκαλούν σύγχυση ως προς τους στόχους και τις εκτιμήσεις των εταίρων μας στο τελευταίο Eurogroup...


Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News στις δισέλιδες επιστολές του, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για στόχο 126,6% για το 2020 και 115% για το 2022 ενώ σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις μετά το Eurogroup, ο στόχος για το χρέος διαμορφώθηκε στο 124% για το 2020 και κάτω του 110% για το 2022 . Μια διαφορά που ισοδυναμεί με απόκλιση περίπου 5 δισ. ευρώ.

Στην παράγραφο 9 του εγγράφου μάλιστα, δηλώνεται κατηγορηματικά ότι μια παράταση του προγράμματος για δύο χρόνια δεν ισχύει, αλλά η παράταση αφορά τους στόχους υλοποίησης, προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την οικονομική αναπροσαρμογή της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεση.

Το μίνιμουμ πλεόνασμα θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2016 αντί για το 2014, αλλά τονίζεται ότι «η επιμήκυνση του προγράμματος δεν προκύπτει από όλα αυτά», στοιχείο που καταρρίπτει και τον όποιο ισχυρισμό για ενδεχόμενη χαλάρωση της λιτότητας στο ορατό μέλλον.

Στο ίδιο έγγραφο καταδεικνύεται ακόμη η αδυναμία της Ελλάδας να απορροφήσει διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια. Από τα 20,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013 η Αθήνα έχει απορροφήσει μόλις τα 7,1 δισ. ευρώ. Για τη διετία 2012-13 διατίθενται 13,4 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τον Σόιμπλε «ο στόχος που έχει τεθεί για την απορρόφηση των συμφωνημένων ποσοστών αυξήθηκε».

Τέλος, η εκταμίευση των 9,3 δις. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους δεν είναι δεδομένη αλλά εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, όπως η εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης και η ένταξη 2.000 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας έως το τέλος του 2012 και το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου