Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

«Όχι» σε οριζόντια μέτρα...


Την άποψη ότι «δεν υπάρχει περιθώριο να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού» και πως η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει τη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της όχι μέσω της τρόικα αλλά σε «ανώτερο πολιτικό επίπεδο» εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ...

«Η τρόικα είναι ένα ενδιάμεσο όργανο , προέχει η πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής, με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι έτσι θα «ξεκινήσει μία ουσιαστική διαπραγμάτευση» στην επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Τα ζητήματά της ανάπτυξης απειλούν όλη την Ευρώπη», συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι σε περίπτωση που η Γηραιά Ήπειρος δεν «αντιμετωπίσει επί της ουσίας την ενοποίησή [της], θα διαμορφώσει φυγόκεντρες τάσεις», ενώ συνάμα θα γεννηθεί η «επικίνδυνη» λογική των χωρών με διαφορετικές ταχύτητες εντός της νομισματικής ένωσης.

Παρά ταύτα, ο κ. Κουβέλης παραδέχτηκε πως η χώρα μας «είχε τη δική της κρίση» και πως «πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο» καθώς συνεχίζεται ο «αγώνας παραμονής στην ευρωζώνη».

Στρέφοντας το βλέμμα του στην προοπτική εφαρμογής νέων μέτρων, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές», προσθέτοντας πως, δεδομένης της βαθιάς ύφεσης, όποια μέτρα ληφθούν «θα φορτώσουν βάρη στις πλάτες των ασθενέστερων στρωμάτων».

Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης άσκησε κριτική στα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί, αποκαλώντας τα «άνισα», «άδικα», «αφόρητα» αλλά και «αναποτελεσματικά» και προειδοποίησε ότι εάν δεν ξεκινήσει η «αναπτυξιακή και παραγωγική διαδικασία» δεν θα υπάρξει «ανάσχεση της ανεργίας» ούτε ανάκαμψη των μειωμένων εσόδων του Δημοσίου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, υπολογίζοντας πως η φοροδιαφυγή, η παραοικονομία και η διαφθορά ανέρχονται στο 40% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι θα γίνουν αλλαγές και περικοπές «τεράστιο οικονομικό κόστος της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος». «Διαμορφώθηκε ένα πελατειακό κράτος», συνέχισε ο επικεφαλής της ΔΗΜΕΡ, προσθέτοντας πως «πρέπει να σπάσουν ειδικά προνόμια που έχουν δοθεί σε κάποιες ελίτ της ελληνικής κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου