Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Τι να τις κάνουμε τις καλές κουβέντες τώρα ρε Γιωργάκη;


«Να εγκαταλειφθούν τα στερεότυπα, όπως «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες» ή «οι Έλληνες δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις», είπε ο ΓΑΠ στο συμβούλιο για το Μέλλον της Ευρώπης Στο Βερολίνο...


«Η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα της ΕΕ. Το έλλειμα αξιοπιστίας αφορούσε ολόκληρη την ευρωζώνη» είπε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντησης του «Συμβουλίου για το Μέλλον της Ευρώπης» που διεξάγεται στο Βερολίνο.

Παράλληλα υπερασπίστηκε την πρότασή του για δημοψήφισμα, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, λέγοντας ότι δεν περίμενε να τον στηρίξουν οι αγορές, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι, όμως, δεν το έκαναν, εξηγώντας ότι ο ελληνικός λαός θα είχε την ευκαιρία να απαντήσει ξεκάθαρα στο δίλημμα, μακριά από λαϊκισμούς.

Επίσης, τόνισε ότι η διαρκής συζήτηση για την παραμονή στην ευρωζώνη αναστέλλει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, ενώ η Ελλάδα υλοποιεί τις αποφάσεις της. Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για τρία ελλείμματα, προϋπολογισμού, τρεχουσών συναλλαγών αλλά και αξιοπιστίας, με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος το 2009.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε κατ' επανάληψη ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας αφορούσε ολόκληρη την Ευρωζώνη και υποστήριξε ότι είναι λάθος να εμφανίζεται η Ελλάδα ως το πρόβλημα.

«Η Ευρωζώνη δεν διέθετε τα εργαλεία ώστε να δημιουργήσει εμπιστοσύνη, κατ' αρχήν στους πολίτες και ακολούθως στις αγορές», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και ανέδειξε την ανάγκη η δημοκρατία να ανακτήσει την προτεραιότητα έναντι των αγορών και να εγκαταλειφθούν τα στερεότυπα, όπως «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες» ή «οι Έλληνες δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις», παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ που αποδεικνύουν το αντίθετο. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, με μέτρα, όπως η απευθείας εκλογή του Προέδρου του Συμβουλίου ή ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου