Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ Τράπεζες αλλάζουν χέρια - Θα συμμετάσχουν όλες υποχρεωτικά στην επαναγορά ομολόγων


Ολοένα και πιο κοντά βρίσκεται το φάσμα της κρατικοποίησης του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, μετά την υποχρεωτική συμμετοχή του και στο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους, ενώ στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών, εκφράζονται φόβοι ότι ο επικείμενος ορισμός των υπερεπιτρόπων ανοίγει και την πόρτα και για την αλλαγή διοικήσεων...


Κορυφαία τραπεζικά στελέχη συμφωνούν ότι το ενδεχόμενο κρατικοποίησης είναι πλέον κάτι περισσότερο από πιθανό και στηρίζουν την άποψή τους στους δυσμενείς, για τους ιδιώτες επενδυτές, όρους επανακεφαλαιοποίησης, στην πίεση που ασκείται για συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους και στον διορισμό ξένων Επιτρόπων τον προσεχή Ιανουάριο, σε όλες τις τράπεζες.

Είναι προφανές, τονίζει στο axiaplus.gr έμπειρος τραπεζίτης ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους σε αυτές τις τιμές απομακρύνουν τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες από τις αγορές και επομένως διακυβεύεται η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα τους.

Το κλίμα επιδεινώνεται ραγδαία μετά την υποχρεωτική συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, καθώς όπως εκτιμάται τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα χάνουν οριστικά την ευκαιρία να ανακτήσουν μέρους των ζημιών τους από την άνοδο της αξιοπιστίας της χώρας στο μέλλον και την αντίστοιχη άνοδο των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Την ίδια στιγμή η πορεία της αγοράς καθ’ όλη την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας δείχνει ότι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, με τον τραπεζικό κλάδο από την ανακοίνωση της επαναγοράς χρέους έως και την Παρασκευή, να υποχωρεί κατά 21% περίπου.

Σε αυτό το περιβάλλον οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι διεθνείς ιδιώτες επενδυτές δεν θα δείξουν την απαραίτητη προθυμία να αναλάβουν τον κίνδυνο της χώρας και επομένως και των τραπεζών, καθώς κρίνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και ότι η απόδοση των κεφαλαίων τους δε θα είναι ανάλογη με το ρίσκο που θα αναλάμβαναν.

Έπιασαν δουλεία οι Σύμβουλοι

Σύμφωνα τώρα με το χρονοδιάγραμμα σήμερα θα εκδοθεί η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η οποία θα περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην επαναγορά χρέους, στους οποίους θα αναφέρεται και το εύρος τιμής των ομολόγων διαφόρων λήξεων, ενώ είναι πιθανό να ανοίξει το βιβλίο προσφορών το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κλείσει την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να οριστούν και τα Διοικητικά Συμβούλια των ελληνικών τραπεζών, που θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναγορά θα αφορά στο 50% του χρέους ( 31,2 δισ. ευρώ), που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, και αν επιτύχει πλήρως το στόχο της θα επέλθει μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ ή περίπου 11% του ΑΕΠ.

Το κείμενο του Eurogroup αναφέρει ρητά ότι οι τιμές για την επαναγορά ομολόγων θα είναι έως την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου γεγονός που συνεπάγεται ότι οι τιμές μπορεί να είναι και αρκετά χαμηλότερες από το 33% που ήταν τη δεδομένη ημέρα. Ήδη οι δύο διεθνείς οίκοι (Morgan Stanley και Deutsche Bank), που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το δύσκολο αυτό έργο της επαναγοράς, καλούνται μέχρι να βγει η ανακοίνωση να έχουν βολιδοσκοπήσει τα hedge funds για τις προθέσεις τους ως προς τη συμμετοχή, αλλά και να εκτιμήσουν το ύψος των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

Δύο … παυσίπονα

Για να μετριαστούν πάντως οι αρνητικές συνέπειες της επαναγοράς ενόψει μάλιστα και της ανακεφαλαιοποίησης ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας εμφανίζεται θετικός να ικανοποιήσει δύο από τα αιτήματα των τραπεζιτών.

Αρχικά ανταπάντησε στους προβληματισμούς των τραπεζιτών σχετικά με τις προθέσεις τους για συγκλήσεις γενικών συνελεύσεων για την λήψη έγκρισης της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, προκειμένου να μην τους καταλογίσουν οι μέτοχοί τους «απιστία», με νομοθετική ρύθμιση που θα τους απαλλάσσει από κάθε ευθύνη.

Δεύτερο και σημαντικότερο υποσχέθηκε στους τραπεζίτες, αφού πρώτα λάβει την έγκριση από την τρόικα, να εξετάσει σοβαρά την περίπτωση να προσμετρηθεί το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου από τη ζημία του PSI+ στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, και επομένως να μειωθούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες, κατά περίπου 4 δισ. ευρώ.

www.axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου